Linklist

1 Temmuz 2015 Çarşamba

Nesnelerin İnterneti(IoT) ve Endüstri 4.0

Tam 'Makina öğrenmesi' konusuna merak salmışken ve SuperOnline'ın kazısında ofisimizin fiber kabloları koptuğu için çeşitli telekom terimleriyle haşır neşir olmuşken, endüstri 4 kavramından habersiz bir dostumla konuşunca, konuyla ilgili hızlı bir blog yazmayı düşündüm.

ABD'de Nesnelerin Interneti (IoT - Internet of Things), Avrupa'da Industry 4.0 olarak sıklıkla karşımıza çıkan bu kavramlar nedir, pazarın oyuncuları kimlerdir, IoT son kullanıcı olarak bizlere ne getirecek?



IoT nedir?


Internet of Things, Türkçe adıyla, "Nesnelerin interneti", adından da anlaşılabileceği gibi hayatımızda var olabilecek tüm cihazların bağlı bulunduğu ağı ifade eden bir konsepttir. 2020 senesinde kadar bir beklentiye göre 26 milyar cihazın, bir başka beklentiye göre ise 50 milyar cihazın (giyilebilir teknolojiler, fabrikarlardaki dağıtılmış kontrolcüler ve algılayıcılar, sahada çalışan makineler, evlerdeki aydınlatma, iklimlendirme, güvenlik cihazları, gözlükler, cüzdanlar, pos makinaları, ağ güvenliği cihazları, akıllı elektrik şebekeleri, akıllı ev bileşenleri, sağlık takip sistemleri, vb...) internete bağlı olarak çalışması beklenmektedir.

IoT Konusunda Çalışan Kimler Var?


Peki, nesnelerin interneti konusunda kimler çalışıyor diye sorarsak karşımıza nasıl bir tablo çıkar? Bununla ilgili olarak internette bulduğum şema bir fikir verebilir. Nesnelerin internetinin, teknoloji marketlerinde gördüğümüz giyilebilir saatler dışında Türkiye'de henüz yaygın bir pazarı olmasa da, aşağıdaki şemada da görebileceğiniz gibi birçok firma halihazırda bu IoT konseptini iş modeli olarak belirlemiş durumda ve günlük hayatımız içindeki IoT pazarını geliştirmeye çalışıyor.

Uzun süredir firmaları incelememiştim, bu yazı vesilesiyle firmalara ve ürünlerine tekrar bir göz attım geçen seneye göre bir çok yeni ürün piyasa sürülmüş ve bu süreç hızlanarak ilerlemeye devam edecek, IoT pazarı cep telefonlarının hayatımıza girdiği hızdan çok daha hızlı biçimde genişleyecek gibi gözüküyor.


Gördüğüm kadarıyla, IoT ve Industry 4.0 zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılıyor. Fakat bence kullanılmaması gerekiyor zira IoT konsepti 4. endüstri devrimine gücünü veren konsept. Kısaca birisi sebep, diğeri sonuç (olacak).

Peki ya Industry 4.0

(Bence) IoT kavramı ile Amerika'da fitili ateşlenen bu yeni düzen, Almanya'da devletin ve Almanya'nın babayiğitlerinin iş birliği ile Endüstri4.0 markası ile sistematize edildi. Bu yeni sistematiğin endüstriye getirdiği vizyonu daha net görebilmek adına, endüstride genel kabul gören çağları, başka bir çok yazarın yaptığı gibi, ben de aşağıya listeliyorum...

Endüstride Genel Kabul Gören Çağlar #Bu liste son dönemde I4.0 gündeme geldikten sonra üretilmiştir, daha önce biz 3. çağdayız dediğimi hatırlamıyorum, dolayısıyla siz çağların sayısını artırabilir veya başlangıç olaylarını farklı olaylar kabul edebilirsiniz, sizin listeniz de en az bu liste kadar gerçek olacaktır.#

1. Endüstri Devrimi (Endüstri 1.0)
Buhar gücünün endüstride kullanılmaya başlanması
ör. 1784 yılında ilk dokuma tezgahı devreye alındı.

2. Endüstri Devrimi (Endüstri 2.0)
Endüstride seri imalata geçilmesi
ör. 1870'de ABD Cincinnatti eyaletinde bir mezbahada ilk konveyör hattı kuruldu.

3. Endüstri Devrimi (Endüstri 3.0)
Endüstride elektroniğin ve bilgi teknolojilerinin kullanılmaya başlanması ve imalatın otomasyonla tanışması
ör. 1969'da İlk PLC Modicon 084'ün lansmanı

4. Endüstri Devrimi (Endüstri 4.0) 
Nesnelerin interneti konseptinin gelişmesi. İnsanların, makinaların, cihazların, ürünlerin kendi aralarında çeşitli amaçlarla haberleşmesinin yaygınlaşması.
Şu sıralar devam ediyor.

Özetlersek;

Endüstri Tarihçesi
  • Endüstri 1.0: Buhar gücü
  • Endüstri 2.0: Elektrik gücü
  • Endüstri 3.0: Elektronik/Otomasyon gücü
  • Endüstri 4.0: Bilişim teknolojilerinin gücü + IT-OT Entegrasyonu dönemi (Information Tech & Operational Tech.)
Her bir çağda, üretim hızında, kalitede kaydettiğimiz ilerlemeyi düşününce, Industry 4.0 kavramı sezgisel olarak insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Fakat Industry 4.0 vizyonunun ürünler anlamında hızlı biçimde bir kolektif ilerlemeye sebep olacağını da düşünmüyorum. IoT'deki gibi hobi seviyesinde ilgilenenlerin, küçük oyuncuların ve kuluçka firmaların hızla kendilerine alan açabilecekleri bir pazar olmadığını düşünüyorum...

ZDNet'te bu makalede de okuyabileceğiniz gibi, Endüstri  4.0 kavramı Alman hükümetinin ortaya koyduğu bir vizyon. Eh, Alman hükümetinin IoT'nin sanayiye getireceği faydayı herkesten önce görmesinde(veya bunu bir vizyon halinde ortaya koymasında) garipsenecek bir durum yok zira sektörde en yaygın kullanılan ve en çok ciro yapan firmaları Alman firmaları (ör. Siemens) ayrıca Almanya bu sektörde büyük oyuncuların bölgesel merkezi.

Dolayısıyla Alman hükümeti böyle bir paradigma ortaya koyduğunda aslında kendi "babayiğitlerine" de yeni bir çağrı yapmış oluyor. Bu çağrı en ufak sensöründen pac'ine, dcs'ine, plc'sine, scada'sına, aktüatörlerine, verilerin erp sistemlerine girilmesine, üretim optimizasyonuna, uzaktan takibine kadar üretimde aklınıza gelebilecek tüm noktalarda yeni ürün gamları ortaya çıkmasının çağrısı.

Akıllı telefonlarla hayatımıza giren IoT daha yolun başında olsa da, daha şimdiden peşinden bir çok sektörün ve ürünü gelişmesine vesile oldu. Endüstri 4.0(IIoT) ise henüz emeklemeye başladı ve bence bir süre daha bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Genellikle sanayideki değişim hızı tüketici elektroniğindeki değişim hızını yakalayamıyor.

DIŞ BAĞLANTILAR VE KAYNAKLAR

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things
  2. https://www.linkedin.com/pulse/internet-things-map-iot-ecosystem-chris-mccann?trk=hp-feed-article-title-hpm
  3. http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/internet-of-things.aspx
  4. http://www.zdnet.com/article/industry-4-0-its-all-about-information-technology/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder